Objavljeno dana Ostavite komentar

Šta uraditi kako bi sprečili hronični umor

UMOR

Manjak energije može da bude povezan sa nedostatkom mikro hranljivih supstanci, ali to naravno nije jedini razlog koji može da prouzrokuje osećaj umora i malaksalosti.

Ako ste iscrpljeni, umorni i bez energije, a čini vam se, da dovoljno spavate i zdravo jedete, trebalo bi pogledati i malo iza tih osnovnih potreba i zapitati se, dali je problem u nečem drugom…

HRONIČNI UMOR- DA LI JE TO POVEZANO SA NEDOSTATKOM HRANJIVIH SUPSTANCI?

Primećujete malaksalost, umor i nedostatak energije? Da li je to prolećni umor ili je posledica manjka vitamina i/ili minerala u telu? Najlakše je početi odatle…

ODAKLE TELO CRPI ENERGIJU?

Energija za metaboličke procese u telu dolazi iz hrane koju konzumiramo. To svi znamo i ovaj blog nije namenjen podsećanju na gradivo sa časova biologije 🙂

Volele bi da vam ukažemo na nekoliko drugih faktora, koji mogu prouzrokovati umor, a da toga nismo ni svesni, pa time i teže utičemo na njihovo otklanjanje.

ULOGA VITAMINA I MIINERALA U ENERGETSKOM METABOLIZMU

Naravno, svi znamo i da su nam za zdravlje i energiju potrebni vitamini. Ali možda u svakodnevnom životu ne obraćamo dovoljno pažnje na to koje vitamine unosimo, kada i kako. U današnjoj industriolizovanoj proizvodnji hrane, voće može preći pola sveta da bi stiglo do nas.

A ni lokalno nije uvek najbolje rešenje, jer i jabuke iz sela samo 100km od vašeg grada mogu stojati u skladištu supermarketa više meseci pre nego što stignu na police.

Plus da ne znamo ni čime ih seljaci sa pijace prskaju. Naravno da ovo nije antipropaganda voću i povrću, treba samo obratiti pažnju i na to, da je ponekad potrebno svakodnevnu ishranu oplemeniti pojedinim dodacima, da bi postigli optimalan efekat. Ja na primer povremeno kontrolišem nivo gvožđa u krvi i nadoknađujem ga kvalitetnim suplementima.

Manjak gvožđa naime može biti jedan od glavnih faktora zašto ste umorni. Uz gvožđe meni se pokazalo korisnim i uzimanje magnezijuma nakon vežbanja, u obliku magnezium citrata.

 

Mikronutrient (vitamini)Funkcija u energetskom metabolizmu
Vitamin B₁ (tiamin)Esencijalni kofaktor u pretvaranju ugljenihhidrata u energiju
Vitamin B₂ (riboflavin)Pomaže u otpuštanju energije iz hrane
Vitamin B₃ (niacin)Stvara visoko energetske kofaktore NAD i NADP
Vitamin B₆ (piroksidin)Glavni faktor u metabolizmu proteina i aminokiselina
Vitamin B₁₂ (kobalamin)Nužan u metabolizmu masti i ugljenihhidrata kao i u sintezi proteina
BiotinNužan za iskorišćavanje vitamina grupe B
Vitamin C (askorbinska kislina) Antioksidans, nužan za sintezu karnitena, adrenalina i noradrenalina

MAGNEZIJUM, CINK, HROM?

Poslednja saznanja ukazuju na važnu ulogu količine magnezijuma, cinka i hroma u telu. Zašto? Zadovoljavajuća količina tih hranljivih sastojaka garantuje viši nivo energije, bolju produktivnost i poboljšavanje mišićnog metabolizma.

Sigurna sam, da u poslednje vreme i niste baš nešto obraćali pažnju na unos cinka i hroma u telo 🙂

Cinka ima dosta u orašastom voću, školjkama, jajima… a hrom ćete naći u brokoliju, mleku i bananama. Ovakva ishrana bi trebalo da bude dovoljna, da vam telo ostane u ravnoteži.

Međutim, ako već osećate umor i malaksalot, možda neće biti dovoljna, jer telu nešto već fali i treba mu više od normalnog, da ga vrati u ravnotežu.

Vitamin C je veoma važan za imunološki sistem i apsorpciju raznih nutrijenata, tako igra glavnu ulogu i kod stvaranja kolagena te povećava apsorpciju gvožđa iz hrane ili suplemenata.

Morate se znači pobrinuti, da ako se odlučite za dodavanje kolagena ili gvožđa ishrani, unosite i dovoljno vitamina C. Ceđeni sokovi limuna ili pomarandže mogu biti dobar izbor, ali pazite da ih popijete odmah nakon ceđenja, inače će se sav vitamin C izgubiti zbog procesa oksidacije.

Kod uzimanja MSM + Collagen-a za to smo se pobrinuli mi i dodali mu dovoljnu dozu Vitamina C koja je kvalitetna i opstojna (više o vitaminu C u Kolagen Shotu možete pročitati u sledećem članku).

 

Mikronutrijent (mineral) Funkcija u energetskom metabolizmu
KalcijumNeophodan za stimulaciju mišića i neurona
MagnezijumNeophodan za stimulaciju mišića i neurona, kofaktor kod više od 300 enzimskih reakcija
Gvožđe Sastavni deo hemoglobina za transport kiseonika, koji je neophodan za delovanje
eritrocita
BakarUključen u metabolizam gvožđa
CinkUključen u više od 100 enzimskih reakcija

ZAŠTO DOLAZI DO NEDOSTATKA?

Prvo se zapitajte, zašto je do nedostatka uopšte došlo. Dijete, prekomerna fizička aktivnost sa premalo pauza za regeneraciju, pušenje, alkohol, stres…

Svi smo čuli za glavne faktore i nije im se uvek lako odupreti. Prepoznajte svog glavnog krivca i poradite na njemu, bar po malo. Smanjite broj cigareta, to je realnije nego prestanak pušenja. Ležite pola sata ranije. Meditirajte 10 minuta dnevno (znam, trebalo bi duže ali za početak nije realno:)

Postavite sebi realne ciljeve na 14 dana, ne duže – tako je sigurnije, da ćete se držati dogovora. Sigurna sam, da će 14 dana biti dovoljno da podstakne bar toliku promenu, da ćete režim produžiti.

SAMOPOMOĆ?

Mali koraci za velike ciljeve – pijte vodu, ujutro na prazan stomak u roku 5min nakon ustajanja (upišite u google ‘Japanska metoda pijenja vode’). Sport! Obavezno, šta god volite ili ste nekad voleli.

Ne dozvolite sebi da se zapustite, dobro preznojavanje par puta nedeljno je deo lične higijene baš kao pranje zuba. Proverite hormone, u zavisnosti od tegoba (štitna žlezda, menopauza, pubertet, stres, neredovan san, sve utiče na hormone a hormoni utiču na sve).

Nema ni zdravlja ni energije bez hormonskog balansa. Birajte sebi suplemente, nikako ne preporučujem svima sve, pronađite šta vam fali i to povremeno dodajte kroz kvalitetnu! suplementaciju u periodima po nekoliko meseci.

I spavajte. Ponekad i popodne 🙂

Ana

 

 

Objavljeno dana Ostavite komentar
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *