Objavljeno dana Ostavite komentar

Uticaj Kolagena na Zglobove i Kosti

Vrlo je bitno znati da su tetive završeci kojima se mišić vezuje za kost, a ligamenti su vezivni elementi izmedju kostiju.  

Tetive i ligamenti sastavljeni su od vezivnog tkiva (hrskavice) tj. kolagenih vlakana.

Kolagen pomaže u održavanju integriteta vaše hrskavice, gumenog tkiva koje štiti zglobove.

Kako se količina kolagena u telu smanjuje sa starenjem, povećava se rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova poput osteoartritisa.

Neke studije su pokazale da uzimanje kolagena u obliku suplementa može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i ukupnom smanjenju bolova u zglobovima.

U jednoj studiji, 73 sportista koji su svakodnevno konzumirali 10 grama kolagena tokom 24 nedelje doživeli su značajno smanjenje bolova u zglobovima tokom hodanja i odmora, u poređenju sa grupom koja ga nije uzimala.

U drugoj studiji, odrasli su uzimali 2 grama kolagena dnevno tokom 70 dana.

Oni koji su uzimali kolagen imali su značajno smanjenje bolova u zglobovima i bili su sposobniji da se bave fizičkom aktivnošću od onih koji ga nisu uzimali.

Istraživači su pretpostavili da se dodatni kolagen može akumulirati u hrskavicama i stimulisati vaša tkiva da proizvode kolagen.

Oni su sugerisali da ovo može dovesti do smanjenja upale, bolje podrške zglobovima i smanjenog bola.

Ako želite da pokušate da uzimate dodatak kolagena zbog njegovih potencijalnih efekata na ublažavanje bolova, studije sugerišu da biste trebali započeti sa dnevnom dozom od 8–12 grama.

Rezime

Pokazano je da uzimanje dodataka kolagena smanjuje upale i podstiče sintezu kolagena u telu. Ako su bolovi u zglobovima posledica osteoartritisa, vredi probati sa uzimanjem hidrolizovanog kolagena. On može pomoći u stezanju mišića i tetiva koji drže vaše zglobove, poboljšati mišićnu masu i obnoviti hrskavicu.

Kolagen pomaže u održavanju koštane mase

Iako o kostima razmišljamo kao o tvrdom, nefleksibilnom, statičnom, pa čak i suvom tkivu, kost je zaista fleksibilno, živo, vlažno tkivo koje se obnavlja. Upravo ti kvaliteti kostiju daju snagu a potiču iz kolagena u kosti.

Koštani kolagen je neprestano promenljiva matrica živih proteina, živa proteinska mreža na kojoj se talože mineralni kristali.

Morska školjka sa obilnim kristalima kalcijuma, ali sa vrlo malo kolagena je krhka i nefleksibilna.

Ljudska kost se takođe formira od kristala kalcijuma, ali naša kost je fleksibilna i elastična zbog visokog sadržaja živog proteinskog kolagena u matrici.

Kao što se količina I produkcija kolagena u našem telu smanjuje I usporava kako starimo, tako se smanjuje i koštana masa. To može dovesti do stanja poput osteoporoze, koju karakteriše mala gustina kostiju i povezana je sa većim rizikom od preloma kostiju.

Studije su pokazale da uzimanje dodataka kolagena može imati određene efekte u telu koji pomažu u inhibiranju razgradnje kostiju koja dovodi do osteoporoze.

U jednoj studiji, žene u prvoj grupi su uzimale dodatak kalcijuma u kombinaciji sa 5 grama kolagena ili dodatak kalcijuma, a druge tokom 12 meseci nisu uzimale kolagen.

Na kraju studije, žene koje su uzimale dodatak kalcijuma i kolagena imale su značajno niže nivoe proteina u krvi koji pospešuju razgradnju kostiju od onih koje su uzimale samo kalcijum.

Druga studija je pronašla slične rezultate kod 66 žena koje su uzimale 5 grama kolagena dnevno tokom 12 meseci.

Žene koje su uzimale kolagen pokazale su porast mineralne gustine kostiju (BMD) do 7%, u poređenju sa ženama koje nisu konzumirale kolagen.

BMD je mera gustine minerala, poput kalcijuma, u vašim kostima. Niska vrednost BMD povezana je sa slabim kostima i razvojem osteoporoze.

kolagen za zglobove

Oralna suplementacija kolagena takođe jača kosti

Hidrolizovani suplementi kolagena obezbeđuju telu glicin, prolin i druge aminokiseline koji se koriste kao supstrat za izgradnju i popravljanje postojećeg kolagena.

Ako se uzimaju u visoko apsorbujućem obliku, ovi kolageni peptidi (kratki lanci aminokiselina) mogu se apsorbovati netaknuti pružajući organski supstrat za stvaranje novog koštanog kolagena.

Utvrđeno je da oralni hidrolizati kolagena stimulišu osteoblastično stvaranje novih kostiju i smanjuju osteoklastično raspadanje kostiju u odabranim studijama.

Ključna tačka: Povoljnim naginjanjem metabolizma kostiju ka formiranju kostiju tokom razgradnje kostiju, dodatak kolagena pomaže u smanjenju gubitka kosti.

Nekoliko studija sugeriše da dodatak kolagena takođe pojačava apsorpciju kalcijuma, istovremeno pokazujući antiinflamatorne i antioksidativne kapacitete.

Rezime

Konzumacija dodataka kolagena može pomoći u smanjenju rizika od poremećaja kostiju poput osteoporoze. Dodatak kolagena imaja potencijal da pomogne u povećanju BMD i smanjenju nivoa proteina u krvi koji stimulišu razgradnju kostiju.

Nadamo se da će tekuća i buduća istraživanja detaljno razjasniti kako kolagen hidrolizat pruža svoje kliničke efekte na kosti i ligamente te utvrditi koje populacije su najprikladnije za lečenje ovim suplementom.

Objavljeno dana Ostavite komentar
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *