Datum objave: Leave a comment

5 načina kako nadoknaditi kolagen

kako nadoknaditi kolagen

Šta je kolagen?

Kolagen je protein koga ima najviše u ljudskom telu. Nalazi se u ligamentima, mastima, tetivama ali i u mnogim drugim delovima tela.

Kolagen u zglobovima funkcioniše kao lubrikant dok u tetivama služi kao vezivno tkivo i takoreći drži mišiće i neke organe na mestu.

Nivo kolagena opada kako starimo što prouzrokuje štetne efekte na ćelije koje sadrže kolagen a sve to utiče i na naš izgled pa je poželjno na vreme misliti o tome kako nadoknaditi kolagen.

Elastin je još jedan protein u telu koji se nalazi u organima koji se šire i skupljaju kao što su pluća i arterije. Elastin funkcioniše kao gumica, rastegne se koliko treba a nakon toga se vrati u prvobitni oblik.

Elastin i kolagen su proteini koji se nalaze u koži koji zajedno daju koži teksturu i oblik. Koža sa više elastina je jača i rastegljivija a samim tim i privlačnijeg izgleda.

Stimulisanje proizvodnje kolagena izaziva domino efekat. Što više kolagena imate to ga više telo proizvodi.

 

Kako nadoknaditi kolagen 

1.Aloe vera

Aloe vera gelovi se već godinama koriste kao pomoć pri zarastanju ožiljaka. Ono što mnogo ljudi ne zna je to da deluju dobro na zarastanje ožiljaka upravo zato što aloe vera stimuliše proizvodnju kolagena u telu bez obzira da li se uzima oralno ili se maže.

Da li ste primetili da što više starimo rane nam sporije zarastaju?

Razlog tome je upravo gubitak kolagena.

2.Hrana koja sadrži C vitamin

Vitamin C je ključan za sintezu hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina služi tome da skrati vreme oporavka i olakša bol u zglobovima. Bez vitamina C naše telo neće dobiti maksimum od namirnica koje sadrže hijaluronsku kiselinu.

Neke studije pokazuju da hijaluronska kiselina pomaže u proizvodnji kolagena. Isto kao i kolagen hijaluronska kiselina se nalazi u telu ali kako starimo njen nivo opada.

Hranom koja sadrži vitamin C i amino kiseline možemo povećati nivo hijaluronse kiseline i kolagena u telu. Samim time uticaćemo na zdravlje i izgled kože.

Hrana bogata vitaminom C:

  • narandže
  • crvene paprike
  • brokoli
  • limun
  • jagode
  • kelj

3. Ginseng – Azijsko lekovito bilje

Pod nazivom Gingseng podrazumeva se 11 lekovitih biljaka koje se uzgajaju u Aziji. Gingseng se apsorbuje u koži bez bilo kakvih štetnih efekata. Osim što pomaže u nadoknađivanju kolagena pomaže i u vraćanju kože u prvobitni oblik.

Takođe dosta pomaže u oporavku kože od štetnih UVB  sunčevih zraka. Gingseng je moćan antioksidans koji kada dođe u krvotok štiti zdrave ćelije i obnavlja sjaj kože.

4. List korijandera

Ova biljka sadrži vitamin C za koji je poznato da diže nivo kolagena. List korijandera poznat kao Cilantro sadrži linoleinsku kiselinu koja je poznata kao anti-aging faktor.

Linoleinska kiselina sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala u našem krvotoku. Slobodni radikali uništavaju zdrave ćelije kože.

5.Morske alge

Proizvodi morskih biljaka postaju sve populaniji u industriji suplemenata i kozmetike. Većina kožnih oštećenja je izazvana oksidacijom tj. izloženošću kože zagađenju koje sprečava ćelije da se razvijaju.

Alge imaju moć da spreče oksidaciju i time omoguće koži da i očuva elastičnost i kolagen. Jedan od sjajnih proizvoda napravljenih od morskih algi je Omega 3.

spreciti starenje koze

Šta ne raditi

Ukoliko želite da podmladite kožu i održite je zdravom izbegavajte prekomerno sunčanje i odlazak u solarijum.

Uvek koristite zaštitne kreme kada se sunčate.

Pušenje takođe može prevremeno uništiti ćelije kože.

Kada je reč o suplementima kolagena, budite pažljivi ukoliko ste alergični na morsku hranu ili meso jer možete imati nuspojave u vidu bola u zglobovima, suvišnom produkcijom kalcijuma ili nekim drugim alergijskim reakcijama.

Zaključak

Malo je floskula da lepota dolazi iznutra ali ako bi to objasnili iz medicinskog ugla stvarno je tako.

Ukoliko se pobrinete da organizmu pružite dovoljno sredstava neophodnih za normalno funkcionisanje za početak sna, vode i čistog vazduha i nadoknadite stvari koje nedostaju, efekti će se preneti na kožu i lice.

Sve ovo je mnogo bitniji proces od takozvanog podmlađivanja. Razmišljajte o tome kako nadoknaditi kolagen iz zdravstvenog aspekta a ne vizuelnog.

Datum objave: Leave a comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *