Objavljeno dana Ostavite komentar

Hidrolizovani kolagen, kolagenski peptidi

hidrolizovani kolagen

U potrazi za najprikladnijim kolagenskim suplementom verovatno ćete naići na problem. Dok na jednom proizvodu piše samo da sadrži kolagen, za drugi ćete pročitati da sadrži kolagenske peptide, hidrolizovani kolagen ili prekursor kolagena.

Za sam kolagen ste verovatno već čuli, ali koja su sva druga jedinjenja i u čemu se razlikuju?

Za početak, malo hemije

Kolagen je protein životinjskog porekla. Proteini se sastoje od peptida. Ovi peptidi se sastoje od aminokiselina – najmanje 3 međusobno povezane aminokiseline formiraju jedan peptid.

Redosled znači ide ovako: aminokiseline se povezuju u peptide a peptidi čine protein.

Postoje tri esencijalne aminokiseline u kolagenu; glicin, prolin i hidroksiprolin. Međusobno su povezane kako bi formirale jedan peptid.

Kolagen je sastavljen od mnogo peptida koji su međusobno povezani. Na primer: kolagen tipa I se sastoji od 3 heksagona i svaki sadrži 1050 aminokiselina.

Šta se dešava sa kolagenom prilikom unosa u telo?

Ovde se prisećamo biologije srednje škole. Znamo da se u digestivnom traktu ugljeni hidrati, masti i proteini razlažu od strane enzima.

Proteini se vare u želucu uz pomoć enzima proteaze. Proteaza razgrađuje proteine do peptida i aminokiselina koje su neophodne za funkcionisanje svih ćelija u telu. Ove aminokiseline se mogu apsorbovati u krvotok i doći do ciljnog mesta.

Kako se formira kolagen u vašem telu?

Aminokiselinski ostaci (glicin, prolin i hidroksiprolin) su međusobno povezani tako da formiraju kolagenske lance. Ovi kolagenski lanci su takozvani prekursori kolagena ili prokolagena.

Sinteza kolagena se nastavlja u ćelijskim organelama sve dok se ne formira pro-kolagen tipa I. To se prenosi u ekstracelularni prostor, gde se određeni delovi uklanjaju kako bi se proizveo I sam kolagen.

 

Kolagen je ključan za kožu: čini je glatkom i zategnutom

 

Koja je razlika između kolagena, kolagenskih peptida i prekursora kolagena?

Činjenica je da nijedan od ovih oblika nije bolji od drugog, samo se radi o različitim pojmovima koje je potrebno razumeti. Peptidi su gradivni blokovi proteina tako da se apsorpcija prilikom unosa celog proteina, kolagenskih peptida ili prekursora kolagena u ničemu ne razlikuje.

Svi ovi oblici prolaze kroz digestivni trakt, gde ih enzimi razgrađuju do istih osnovnih blokova -aminokiselina. Moglo bi se reći, da enzimi imaju nešto manje posla u poslednja dva slučaja, ali konačni proizvod je isti.

Hidrolizovani kolagen

Hidrolizovani kolagen je jedan od najčešćih oblika kolagena u dijetetskim suplementima. Obrađuje se tako da se sastoji od manjih peptida molekulske mase do 5000 Da.

Pretkliničke studije ukazuju da hidrolizovani kolagen stimuliše regeneraciju kolagenskog tkiva povećavajući sintezu kolagena i sintezu glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline.

Apsorpcija hidrolizovanog kolagena iz dijetetskih suplemenata je oko 90%, dok je apsorpcija kolagena iz hrane manja od 30%.

Tekst je objavljen u saradnji sa https://cosmedoc.si/

Objavljeno dana Ostavite komentar
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *