Objavljeno dana Ostavite komentar

Sve što treba da znate o zaslađivačima

zaslađivači

KOLAGEN SHOT,  SUPLEMENT SA ZASLAĐIVAČIMA

Zbog brige o zdravlju sve više čitamo etikete i nastojimo da izbacimo (ili bar smanjimo) unos šećera. Srećom, industrija je našla rešenje u zaslađivačima.

Barem smo tako nekad razmišljali. Sad znamo, da neki zaslađivači mogu biti i puno gori od šećera i da činjenica, da je nešto dozvoljeno, ne znači da nije štetno. Zašto onda zaslađivači u našem precizno formulisanom proizvodu i još važnije – koji?


ZAŠTO KORISTIMO ZASLAĐIVAČE?

Tečnim prehrambenim suplementima su zaslađivači dodani isključivo sa namerom poboljšanja ukusa. Postoji mnoštvo supstanci koje mogu nutritivnom suplementacijom postići povoljne efekte na naš organizam, ali su nažalost po svojoj prirodi lošeg ukusa.

Pošto smo svi mi tako programirani, da bar suptilno, ako ne direktno, izbegavamo iskustva koja su nam neugodna, industrija je smislila načine, kako da te neugodnosti svede na minimum.

U zadnjim decenijama vodimo sve više računa o zdravlju i o kvalitetu života, što je u direktnoj korelaciji sa zdravom ishranom i odgovornom konzumacijom proizvoda koje unosimo u telo.

Trend zdravlja i svest o štetnim svojstvima šečera je podstakao ljude da izbegavaju hranu koja je bogata šećerima.

Potrošači pokazuju sve veće zanimanje za smanjivanje unosa šećera, samim tim  proizvodi koji sadrže zaslađivače bez kalorija tj. nenutricionističke (više u nastavku članka) zaslađivače su sve popularniji i traženiji.

Svaki zaslađivač ima specifične karakteristike, među kojima je i intenzivnost i opstojnost sladkog ukusa. Jedna od njihovih prednosti je i ta, da ne sadrže nikakve kalorije.

 
ŠTA SU ZASLAĐIVAČI?

Zaslađivači su grupa supstanci prirodnog ili veštačkog porekla čija je zajednička karkteristika sladak ukus. Koriste se kao zamena za beloi šećer tj. saharozu ili druge jednostavno građene šećere. 

Visoko energetski molekul saharoze je jednostavne hemijske strukture, što je uzrok da je ljudski metabolizam lako razgradi na manje komponente, koje se potom lako apsorbuju u našem digestivnom traktu i samim tim imaju negativan uticaj na metaboličke procese u telu i na naše zdravlje.

U poređenju sa belim šećerom imaju zaslađivači znatno niži glikemični indeks, što rezultira u smanjenju nivoa glukoze u krvi posle samog obroka. To objašnjava, zbog čega mogu ljudi sa šećernom bolešću bez grižnje savesti i bez problema da uživaju u konzumaciji proizvoda sa dodanim zaslađivačima.


VRSTE ZASLAĐIVAČA

Zaslađivače delimo na dve glavne grupe: zaslađivači čija je moć zaslađivanja slična onoj od saharoze i na intenzivne zaslađivače. U prvu grupu zaslađivača ubrajamo u alkoholne šećere ili poleole (eritol, sorbitol, meritol, ksilotol,…). U poređenju sa belim šećerom ti zaslađivači sadrže znatno nižu energijsku vrednost.

Intenzivni zaslađivači su puno intenzivnijeg slatkog ukusa od saharoze. Konačni ukus namirnice kojoj je doda zaslađivač zavisi tako od vrste same namirnice kao i od vrste zaslađivača koji je dodan. Intenzivni zaslađivači su industrijskog porekla, što jim daje negativnu konotaciju/prizvuk.

U nastavku ćemo detaljnije opisati zaslađivače sorbitol i sukralozu, koji se zalaze u tečnom Wetality MSM kolagenu.


SUKRALOZA

Sukraloza je zaslađivač bez kalorija i opšto se primenjuje u zaslađivanju hrane i pića. Moć zaslađivanja sukraloze je 600 puta veća od moći zaslađivanja bogato-energijskog belog šećera tj. saharoze.
Za razliku od nje se u telu ne razgrađuje za pridobivanje enrgije, tako da pri unosu sukraloze ne teretimo metabolizam dodatnim kalorijama jer ih ona ne sadrži. Isto tako sa unosom sukraloze ne untičemo na nivo glukoze u krvi što objašnjava njenu prisutnost u proizvodima namenjenima ljudima obolelim od šećerne bolesti.


SUKRALOZA JE ZASLAĐIVAČ VEŠTAČKOG IZVORA I ZATO JE OPASNA PO ZDRAVLJE?

To je jedan od mitova raširenih u vreme kad su zaslađivači bili novi na tržištu i kao takvi nepoznati široj javnosti. Sledi malo nauke. Ako vam se ne čita stručna terminologija, evo prenosimo point, pa onda preskočite na Sorbitol par paragrafa niže 🙂 

Point – Istraživanja dokazala da sukraloza nije štetna i telo je u najvećem delu izluči istu kakva je i ušla, pa na telo ni ne utiče, samo na ukus dok je jedete 🙂

Hemijska struktura sukraloze ukazuje na nisku reaktivnost i ona ne sadrži genotoksične ili kancerogene elemente.  Testiranje stabilnosti molekule sukleroze pokazuje da je taj zaslađivač otporan na metabolnu hemijsku i encimatsku razgradnju u ljudskom telu.

Rezultati testova sukraloze in vitro i in vivo nisu pokazali genotoksične aktivnosti skladne sa strukturom i razgradnjom.

Posle konzumacije se sukraloze ne razgrađuje u digestivnom traktu nego se čak 85% izluči u istom strukturnom obliku kao pre konzumacije. Količina koju telo apsorbira (15%) se ne pretvara u reaktivne intermediate.
Baš tako ni matični molekul sukleroze ni metaboliti ne reaguju sa molekulima biološkog izvora (npr. DNK molekul). Mali procenat sukleroze kojem je ipak organizam ispostavljen se biotransformira u glukuronidne konjugate, koji u toksikološkom i biološkom smislu nemaju nikakvo značenje.


SORBITOL

Alkoholni šećeri su derivati saharida kojima je apsorpcija i razgradnja ograničena, što ih čini primerenim izborom za zaslađivanje namirnica kojima je cilj što niža energetska i kalorična vrednost.

U mnogim studijama je dokazano da alkoholni šećeri, ukljućujući i sorbitol, doprinose kod zdravlja zuba i ustne sluzokože, a nisu ni kariogeni- ne doprinose nastanku karjesa.

Neki od alkoholnih šećera kao što su eritrol i silotol, usporavaju pojavu i umnožavanje bakterija (Streptococcus mutans) u sluzokoži usta koje mogu da prouzrukuju karies. Upravo zbog tih kvaliteta je organizacija za hranu i lekove prepoznala alkoholne šećere kao koristne za zdravlje ustne šupljine i nikako kao štetne zaslađivače.


KOLAGEN SHOT SADRŽI SUKRALOZU I SORBITOL

Članak je napisan u informativnu svrhu potrošača Wetality MSM + Collagen koji sadrži suklerozu i sorbitol. Ta dva zaslađivača su važni doprinosioci poboljšanja konačnog ukusa tečnog kolagena i MSM (koji su, iskreno, u prirodnom obliku groznog ukusa). Čisto za usporedbu, jedna žvaka (1!) sadrži više sukleroze od dnevne doze Wetality MSM kolagena.

Čitajte etikete, proveite šta unosite u organizam i uživajte u hrani pa čak i ako kršite prva dva saveta 🙂

Objavljeno dana Ostavite komentar
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *