Datum objave: Leave a comment

Šta su Omega 6 masne kiseline i koja hrana ih ima u sebi?

omega 6 masne kiseline

Šta su Omega 6 masne kiseline?

Naše telo može da proizvede sve masne kiseline osim dve. Te dve su Omega 3 i Omega 6. Iz tog razloga se ove masne kiseline nazivaju esencijalne.

Omega 6 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u biljnom ulju, orasima, semenkama. Imaju smisla dokle kod ih unosimo umereno i mogu biti veoma korisne za rad srca.

Potrebno je još dosta istraživanja ali ono što se zna je da neke masne kiseline utiču na izazivanje upala dok neke imaju anti upalna dejstva. U velikoj meri unutrašnje upale nastaju usled dizbalansa Omega 6 i Omega 3 masne kiseline.

Preporučena dnevna količina Omega 6 je ne više od 5% svih kalorija tokom dana ili oko 15 grama. Takođe je odlično da meso, puter, kolače i sir zamenite hranom koja sadrži Omega 6 masne kiseline.

Postoje 4 tipa Omega 6 masnih kiselina a to su:

  • LA (Linoleinska kiselina)
  • ARA (Arahidonska kiselina)
  • GLA (Gama-linolnska kiselina)
  • CLA (Konjugirana linolna kiselina)

Kako funkcionišu u telu

Omega 6 masne kiseline nalaze se svuda u telu. Njihova glavna funkcija je da pomognu ćelijama u radu.

Ako ne bi unosili dovoljno ovih masnih kiselina ćelije ne bi radile pravilno i nastajale bi razne upale i poremećaji.

S druge strane, preveliki unos Omega 6 može poremetiti rad ćelija i imati nepoželjna dejstva po srce i krvne sudove.

Hrana koja sadrži Omega 6 masne kiseline

 

1. Orasi

Orasi su veoma popularni kao odličan izvor proteina, minerala, bakra, fosfora i magnezijuma.

Orasi mogu biti veoma nutritivna grickalica tako da je svakako preporučljivo čipseve i ostale kupovne grickalice zameniti orašastim plodovima.

Slobodno ih možete stavljati u salatu ako pravite šejk.

100 grama Oraha sadrži 38,100 mg Omega 6 masnih kiselina

 

2. Ulje šafrana

Ulje šafrana je dosta zastupljeno u kuhinji, doduše kod nas u manjoj meri.

Kao i ulja većine biljaka i ovo ulje je monozasićena mast tj tip masne kiseline koji ima povoljna dejstva po srce.

Ovo ulje je dosta neutralno pa se iz tog razloga koristi za pravljenje pomfrita, pekarskih proizvoda, dresinga za salate i soseva.

100 grama Šafranovog ulja sadrži 12 700 mg Omega 6 masnih kiselina

3. Tofu sir

Tofu sir nastaje koagulacijom sojinog mleka. Dobija se presovanjem surutke u mekane blogove.

Ovaj sir je pun proteina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Tofu sir može poslužiti kao sjajan dodatak salatama ili jednostavno kao prilog.

Pogledajte ovaj sjajan recept sa tofu sirom.

100 grama Tofu sira sadrži 4,970 mg Omega 6 masnih kiselina

 

4. Ulje konoplje

Ulje konoplje dobija se iz semena ove biljke.

Osim što je ovo ulje dosta zdravo za srce sadrži i proteine, vitamin E, fosfor i kalijum.

Konopljino ulje može se dodati smutijima, žitaricama, salatama, jogurtu.

100 grama Konopljinog ulja sadrži 27,500 mg Omega 6 masnih kiselina

 

5. Seme suncokreta

Seme suncokreta je veoma hranljivo i u sebi sadrži mnoštvo korisnih sastojaka.

Seme suncokreta bogato je vitaminima i mineralima kao što su vitamin E i selenijum. Oni reaguju kao antioksidans i štite ćelije od oštećenja, zapaljenja i hroničnih bolesti.

Ulje suncokreta je veoma čest sastojak pekarskih proizvoda ali i najzastupljenije ulje u domaćoj kuhinji.

100 grama Semena suncokreta sadrži 37,400 mg Omega 6 masnih kiselina

 

6. Kikiriki puter

Kikiriki puter je slasni namaz koji se pravi od prženog kikirikija.

Znamo za njega uglavnom iz američkih filmova i serija. Kod nas nije toliko zastupljen ali neopravdano s obzirom da je bogat proteinima i zdravim mastima.

Sadrži magnezijum, vitamin E, mangan i nijacin.

Može se koristiti u razne svrhe kao što su smutiji, dezerti ili kao preliv za voćne salate. Pogledajte kako da sami napravite kikiriki puter.

100 grama Kikiriki putera sadrži 12,300 mg Omega 6 masnih kiselina

 

7. Ulje avokada

Ulje avokada dobija se obradom pulpe avokada.

Do sada se pokazalo kao veoma dobar antioksidans. Neke studije su pokazale da ulje avokada može poboljšati rad srca smanjujući nivo holesterola i triglicerida.

Poznato je po tome da ima jako visoku tačku ključanja pa se dobro odupire visokim temperaturama a ne gubi svojstva.

100 grama Ulja avokada sadrži 12,530 mg Omega 6 masnih kiselina

 

8. Jaja

Jaja se koriste u mnoštvu jela. Veoma su hranljiva i poželjno je da nađu mesto u vašoj ishrani.

Sadrže mnoštvo proteina i selenijuma.

Često ih viđamo u vidu omleta, kuvanih, jaja na oko ali mogu biti odličan dodatak sendvičima i salatama.

100 grama Jaja sadrži 1,188 mg Omega 6 masnih kiselina

 

9. Bademi

Bademi se većinom gaje na Bliskom Istoku.

Veoma su dobar izvor proteina, vlakana kao i vitamina E, mangana i magnezijuma.

Naši ljudi su navikli da ih jedu same, kao grickalicu ali možete ih i pržiti i dodavati u razna jela.

Da li ste čuli za bademov puter, ovo je sjajan način da unesete bademe u vašu ishranu.

100 grama Jaja sadrži 12,320 mg Omega 6 masnih kiselina

 

10. Indijski orah

Indijski orasi su dosta karakteristični po obliku i ukusu.

Bogati su mikronutricijentima kao što su bakar, magnezijum i fosfor.

Popularni način konzumacije indijskog oraha je pravljenje krema tako što ćete ih potopiti u vodu preko noći a zatim izblendirati.

Ovo će pojačati ukus i teksturu i sjajno poslužiti za salate, dersinge, sosove i supe.

100 grama Indijskog oraha sadrži 7,780 mg Omega 6 masnih kiselina

 

Zaznajte više o Omega 3 masnim kiselinama

Zaključak

Omega 6 su esencijalne masne kiseline koje igraju veoma važnu ulogu u našoj ishrani.

Čest problem je njihov preveliki unos i dizbalan sa Omega 3.

Omega 6 ima jako puno benefita po rad srca i ćelija ali samo ako se unosi optimalna količina.

 

 

 

Datum objave: Leave a comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *